БОЖИДАР БОЖА СПАСИЋ

БОЖИДАР БОЖА СПАСИЋ

Потпредседник Српског комитета 300, је најбољи ОБАВЕШТАЈАЦ, кога је стара Југославија имала, а слободно можемо рећи да је најбољи на Балкану, а и шире.
Рођен је 06. 01. 1949 године у Чачку. Породица се одмах преселила у Београд, тако да је средњу школу и Правни факултет завршио у Београду.
Радио је у Привредној комори Југославије, а потом у Институту за међународни раднички покрет. Године 1979 се запослио у Служби државне безбедности СФРЈ, где је сво време радио у управи за борбу против терористичких усташких и шиптарских банди.
Период од 1979 до 1990 се сматра периодом најуспешнијег обавештајног и психолошко-пропагандног рада наше службе државне безбедности од њеног оснивања. У том периоду СДБ је извела на стотине акција у циљу спречавања тероризма на овим просторима. Тада је југословенска тајна полиција била у врху светских тајних полиција у борби против тероризма, одмах уз израелску тајну полицију Мосад.
Божидар Спасић је извео око деведесет (90) оперативних акција на свим континентима, којима је обухваћено неколико хиљада припадника усташко-шиптарских терористичких банди. Одликован је два пута, а награђиван револверима и другим пригодним стварима.
Године 1993, иако тешко болестан, Божидар Спасић је организовао акцију против тадашњег министра одбране Словеније, Јанеза Јанше. Акција, иако перфектна, била је спречена од људи из тадашњег врха СДБ-а. Божа је приведен и држан у притвору три дана, а након тога је поштом добио отказ из службе.
Тада Божидар Спасић отвара Детективску агенцију СИА, али се и даље бави оперативном обрадом, а све у циљу спречавања распада земље.
Године 1997 је објавио јавно писмо тадашњем председнику Србије Слободану Милошевићу у коме је навео да ће изгубити Косово уколико се државна политика земље не уреди.
Поново је ухапшен 1999 године, после учешћа на ТВ Студио-Б, по налогу тадашњег министра унутрашљих послова Влајка Стојиљковића, али је после првог појављивања пред судијом где је дао одбрану, убрзо пуштен, а држава му је платила надокнаду због тортуре.
После петог октобра се посветио раду своје агенције, све до 2007 године, када је отишао у пензију.
Божа Спасић се сматра ЦРНОМ КУТИЈОМ тајних полиција на овим просторима, јер се једини усудио да отворено говори о свему. Дао је преко 3000 (три хиљаде) интервјуа, како домаћим, тако и страним медијима и то угледним ТВ и новинским кућама. Био је и политички коментатор, тада угледног недељника Аргумент. Објавио је неколико стотина страница текста. Писао је за све наше дневне и недељне новине. Држао је предавања о тероризму широм Србије. О тероризму су га консултовали најпознатији светски аналитичари.
Божидар Спасић је објавио две књиге:
1. СМРТ ЈЕ ЊИХОВ ЗАНАТ , која је више документ, и у којој је сабрано неколико хиљада терористичких акција које су усташко-шиптарске банде извеле против тадашње Југославије и њених грађана.
2. ЛАСИЦА КОЈА ГОВОРИ, која говори о борби против тероризма и која је преведена на неколико светских језика, а изашло је и посебно издање на словеначком језику.
За Божидара Спасића , као једног од најбољих обавештајаца које је Југославија икада имала, може се само рећи. БИО ЈЕ НАЈБОЉИ!